FeniXX – Bertem-Leefdaal 1-0

We zijn halfweg het seizoen en het lijkt me de ideale gelegenheid om eens terug te blikken. Niet zozeer op de prestaties van FeniXX, die heb ik al genoeg belicht in de afgelopen weken, maar eerder op de gewoontes en tradities rond voetbalwedstrijden in het provinciaal voetbal. Zelf vertoef ik nu al een paar maandjes in de derde provinciale, zodat ik de vergelijkingen kan maken tussen de hogere en de lagere provinciale reeksen. Zijn er bepaalde tradities die eigen zijn aan de eerste provinciale of is het overal gewoon dezelfde eenheidsworst? Het is jammer genoeg het laatste. Hieronder volgt een korte toelichting van de Grote Tradities In Het Provinciaal Voetbal.
De eerste traditie bestaat er al in om een anderhalf (!) uur op voorhand af te spreken op de plaats waar de wedstrijd zal gespeeld worden. Waarom dit zo is, is mij een enorm raadsel. Een trainer begint zijn tactische bespreking namelijk meestal ongeveer een uurtje voor de wedstrijd begint, wat dus maakt dat je een halfuur de tijd krijgt om jezelf om te kleden. En verder… niks. En het is letterlijk elke ploeg die dit doet. Je zou denken dat je ondertussen gezellig kan bijkletsen met je ploegmaats, maar niks is minder waar. Ook hier is er een gewoonte die zich bij elke club voordoet. Je hebt in elke ploeg namelijk wel een speler die met een enorme grote box de kleedkamer komt binnen gelopen en dan besluit om keihard keiluide muziek op te zetten waardoor er van een rustige voorbereiding helemaal geen sprake is. Misschien zijn er jongens die het nodig vinden om helemaal opgefokt de kleedkamer uit te gaan, maar die behoefte voel ik zo niet.
Maar het ergste moet nog komen. De spelers krijgen dus een halfuur de tijd om zichzelf om te kleden, maar de meeste slagen daar dan nog niet eens in. Ze lopen dan rond op van die teenslippers en moeten dan snel na de tactische bespreking hun voetbalschoenen aandoen. Ik weet niet of ik het pijnlijk of lachwekkend moet vinden.
Tussen het einde van de opwarming en de start van de wedstrijd doen zich de laatste tradities voor. Er moet namelijk 100 keer handjeklap gedaan worden met elke speler. Op het einde van de sprintjes, als de scheidsrechter de toppen gaat controleren, nog eens op het veld, … telkens wil iedereen elkaar nog eens voelen. Bovendien wordt er vaak nog in de kleedkamer een inspirerende speech gegeven (in principe door de kapitein). Veel meer dan: “vandaag moeten we winnen gasten, iedereen voor de volle 100% inzet” komt daar echter niet uit voort. Zoals je ziet, is het niet makkelijk om speler te zijn in het provinciaal voetbal, als je beseft waar je allemaal rekening mee dient te houden.
De wedstrijd tegen Bertem-Leefdaal was alweer een belangrijke. Mits winst was FeniXX al zeker dat ze met Kerstmis top of the league konden zingen rond de familietafel en wie wil dat nu niet? Spoiler: heel hoogstaand was deze wedstrijd niet. Er zijn dan van die riooljournalistjes die zich verliezen in ellendig lange inleidingen, maar tot dat niveau wil ik mij niet verlagen. Bovendien was het niet bijster aangenaam om de beelden van de wedstrijd te herbekijken. Er was namelijk enorm veel wind en daar was onze camera niet tegen opgewassen. Een enorm geraas gonsde de hele tijd door onze woonkamer. Het leek wel alsof ik had besloten om op de dijk te gaan lopen als er juist een tornado aan het rondsjezen was. Na een kwartier krijgen we de eerste echte mogelijkheid. Jeremy stuurt Yassou het straatje in, maar de doelman van Bertem komt goed uit waardoor Yassou eigenlijk niet meer kan besluiten. Beide spelers komen ook nog lichtjes in botsing met elkaar. Volgens de mooie tradities van het voetbal blijft Yassou eventjes liggen en kermt hij het uit van de pijn. Een minuut later komt FeniXX opnieuw opzetten. Een bal in de winkelhaak trappen zit er blijkbaar niet elke week in voor Dorian, want nu verdween zijn schot in de handen van de doelman.
Het eenrichtingsverkeer van FeniXX lijkt dan 5 minuten voor de rust beloond te gaan worden. Jeremy gaat na een tackle neer in de box en de scheidsrechter wijst naar de stip. Achteraf zou de keeper van Bertem beweren dat deze strafschop onterecht was, maar het deerde Jeremy niet. Hij ging zelf achter de bal staan en trapte de penalty eigenlijk vrij oké, maar de doelman van Bertem zat in de goede hoek en pakte nog uit met een prima reflex. Hij was door het dolle heen en riep karma. Blijkbaar krijg je daarvoor tegenwoordig ook al geel…
Maar wat er ook gebeurde, FeniXX moest en zou op voorsprong komen via een strafschop. We zijn al in de blessuretijd van de eerste helft als Yassou diep wordt gestuurd. De doelman van Bertem komt uit, maar is net iets te laat. Hij tikt niet de bal maar Yassou. Achteraf zou de keeper van Bertem beweren dat deze strafschop terecht was, en dat deerde Yassou dan ook niet. Na eventjes geduld te moeten uitoefenen – de doelman van Bertem had namelijk zijn tweede gele kaart gekregen voor zijn laattijdige tussenkomst, dus er moest een nieuwe doelman in het veld komen – trapte Yassou de penalty feilloos binnen. 1-0 voor met de rust en nog een hele helft met 10 man, het waren mooie tijden op FeniXX.
Niet dat het FeniXX inspireerde om een glansprestatie op de mat te brengen. De slimme camera detecteert in de tweede helft bitter weinig kansen en zo was het nog opletten geblazen dat FeniXX niet het deksel op de neus zou krijgen. Niet dat Bertem heel gevaarlijk kon zijn. We zitten al een kwartier voor het einde als Shé een kopkans krijgt na een listig balletje over de defensie van Bertem, maar zijn poging verdwijnt naast het doel. In de laatste minuut komt Bertem zelfs nog eens dreigend opzetten. Een vrije trap wordt de box in gedropt maar vliegt aan alles en iedereen voorbij. Voor hetzelfde geld vliegt deze bal tegen het hoofd van iemand van Bertem en heb je prijs. In de blessuretijd verdubbelt Thomas nog bijna de score, maar zijn goede kopbal verdwijnt op de verste paal.
Het had niet meer dan een voetnoot geweest, want FeniXX kan opnieuw 3 punten bijschrijven op het conto en staat zo 6 punten voor op eerste achtervolger Elewijt. We gaan nog niet luidop over de titel dromen (remember vorig seizoen) maar de bonus staat er toch al weer en dat is over alle wedstrijden gezien misschien gewoon verdiend. Nog één wedstrijd voor de winterstop nu, en daar kan FeniXX eigenlijk rustig naar toeleven. Tegen Huldenberg, misschien wel de ploeg in vorm, moet eigenlijk niks en is alles bonus.