Diest – FeniXX 1-4

Ik moet een toegeving doen: eigenlijk klaag ik helemaal niet graag. Ook al lijkt dat bij momenten het laagje te zijn dat op mijn verslagen ligt, ben ik van nature uit een heel positieve mens die veel over zich heen laat gaan. Soms word je echter met zo’n amateurisme geconfronteerd dat zelfs ik me niet kan inhouden. Wat er gebeurd is in aanloop naar de wedstrijd, tart echt alle verbeelding. Onze tegenstanders van afgelopen weekend hadden gevraagd om de wedstrijd die op zaterdagavond gepland stond naar zondagmiddag te verschijven, wat uiteraard hun goed recht. FeniXX had deze aanvraag echter geweigerd, wat eveneens ons goed recht is. Normaal gezien blijft de wedstrijd dan staan op het oorspronkelijk bepaalde tijdstip. De voetbalbond zou de voetbalbond niet geweest zijn als ze hun eigen reglement niet compleet negeerde en de wedstrijd werd toch verplaatst naar zondag. Meer ga ik er niet over zeggen omdat ik mijn positie niet in het gedrang wil brengen en vooral omdat de koude rillingen over mijn rug lopen.
FeniXX werd echter voor een voldongen feit gezet, aangezien er veel spelers op deze zondagmiddag al andere plannen hadden. Uiteindelijk konden de meesten hun activiteit nog verzetten, waardoor FeniXX alsnog met een normaal elftal kon aantreden. Het feit dat het prachtige Warandepark het decor van de wedstrijd was, maakt voor een stadionfreak als mezelf natuurlijk veel goed.
Een driepunter voor FeniXX zou bovendien goed uitkomen. Met 8 op 15 is de start degelijk, maar dan moet er natuurlijk wel gewonnen worden tegen het geplaagde nummer laatst.
FeniXX begon enorm geïnspireerd aan de wedstrijd. Na 2 minuten was het al bijna prijs. Giac stuurt Shé prima in de diepte, zijn schot vanuit een scherpe hoek wordt van de lijn gepareerd, maar Chandrac krijgt de rebound voor zijn voeten. Hij kan echter net niet snel genoeg handelen en de bal wordt uit zijn voeten getackeld. Het blijkt echter al in deze vroege fase van de wedstrijd uitstel van executie te zijn, maar een minuut later komt FeniXX al op voorsprong. Robbe brengt een vrije trap scherp voor doel en Sander troeft zijn tegenstander in de tweede zone af. De tegenstander blijft nog even als een huilnicht op de grond liggen in de hoop zo zijn fout te verdoezelen, maar de scheidsrechter trapt niet in zijn cinema en laat het doelpunt staan.
Twee minuten later lijkt de wedstrijd al gespeeld. Robbe krijgt de bal aan de rand van de zestien in zijn voeten en trapt listig in de verste hoek. 0-2 na zes minuten, een droomstart voor FeniXX!
Na een goed kwartier krijgt FeniXX zelf de uitgelezen kans voor de 0-3. De kans komt tot stand via alweer een typisch voorbeeld van het Guardiola-systeem. Trainers die in het provinciaal voetbal lijden aan dit syndroom, willen dat hun verdedigers er tot in den treure ‘al voetballend’ uitkomen. Het enige detail dat vaak over het hoofd wordt gezien, is dat Guardiola hiervoor bij Barcelona de beste voetballers van de wereld ter beschikking had. Dat heeft de gemiddelde provinciale voetbalploeg niet, wat er toe leidt dat er meer balverlies wordt geleden dan dat de ploeg in kwestie er gevaarlijk mee is. Robbe profiteert in dit geval en biedt Chandrac een doelpunt op een dienblaadje aan, maar hij legt de bal naast het doel.
Na een halfuurtje komt Diest opeens terug in de wedstrijd. Na balverlies op de eigen helft komt Diest opzetten, FeniXX krijgt de bal niet uit de eigen zestien en na wat geharrewar trapt Lagrib de aansluitingstreffer via de paal binnen. FeniXX lijkt eventjes van slag en vijf minuten later is het geloof helemaal terug bij Diest. Diest dropt een bal in de defensie van FeniXX, Fabio zet de tackle in, maar is net te laat, waardoor hij een doorgebroken speler neerhaalt. Rood is zijn al bij al toch wel zwaar verdict, maar misschien ben ik hier geen goede waardemeter, aangezien ik als scheids bijna nooit zou rood geven, behalve aan hele domme spelers die zich revancheren. Lahrach vond het blijkbaar ook geen terechte rode kaart, en besloot om het aantal spelers terug in evenwicht te brengen. Een hoge bal van FeniXX schiet door en Robbe gaat samen met de speler van Diest naar de bal. Waar Robbe zich goed doorzet, komt de speler van Diest er enorm nonchalant in. Hij heft zijn voet om onbegrijpelijke reden veel te hoog, waardoor hij het hoofd van Robbe raakt. Niet handig met al geel op zak en zo mocht hij ook gaan douchen. Uit de vrije trap die hier uit volgt scoort Robbe zelf. Dorian brengt de bal scherp voor doel, Robbe duikt in de ruimte en met een prachtige boogbal met het hoofd valt de bal aan de tweede paal binnen. FeniXX ging na een bewogen eerste helft met een 1-3 voorsprong de rust in.
Diest komt scherp uit de kleedkamer en bestookt het doel van FeniXX onmiddellijk. Een afstandsschot gaat ver naast, terwijl de spits van Diest eventjes later pal op Nemia trapt. Nog eventjes later gaat een afstandsschot van Diest maar net naast. FeniXX overleeft deze blitzstart van Diest uiteindelijk en krijgt de wedstrijd daarna terug wat beter onder controle.
Na 20 minuten in de tweede helft glipt Malcolm door de buitenspelval en komt oog in oog met de doelman van Diest. Hij probeert deze te ontwijken en komt daarbij ten val. Het is niet duidelijk of er hier contact was; de scheidsrechter ziet er echter geen graten in en laat voortspelen.
Diest probeert er nog een slotoffensief uit te persen en komt opzetten met wat stilstaande fases, maar echt gevaarlijk kunnen ze niet meer zijn. Wel komt er 10 minuten voor het einde opnieuw een prima afstandsschot, maar opnieuw gaat de bal net naast het doel. Eventjes later proberen ze het opnieuw vanop afstand, maar Nemia moet niet meer doen dan de bal uit de lucht plukken.
Uiteindelijk is het slotakkoord zelfs nog voor FeniXX. De verdedigers van Diest lijken er niet al te veel zin meer in te hebben en laten hun belachelijk maken door Malcolm. Hij doet pro forma nog wat schijnbewegingen, maar de verdedigers hadden al lang besloten om Malcolm gewoon te laten passeren. Hij haalt de achterlijn en presenteert Giac de 1-4-eindstand op een presenteerblaadje.
Zo wint FeniXX even verdiend als logisch op Diest, dat niet op de afspraak was. Het doet als voetbalromanticus toch pijn om een club van dit statuut te zien wegkwijnen. Volgende week wacht er een andere degradant voor FeniXX, maar Pepingen-Halle zal waarschijnlijk wel andere koek zijn.